Sociala medier förutsätter ett visst mått av interaktivitet

Innan jag tar en välbehövlig paus från mina klagovisor över Nyhetsmorgons sätt att hantera sociala medier i allmänhet och Twitter i synnerhet, känner jag mig nödd och tvungen att kommentera dagens Nyhetsmorgon-sändning med några korta rader.

Det gläder mej oerhört att TV4 anstränger sig så intensivt för att omfamna och inkludera sociala medier i sina sändningnar. Det är både modigt och framsynt av dem. Det som förvånar mig är att det tycks vara så oerhört svårt att få det hela att fungera på ett tillfredsställande sätt.

Dagens sommargäster i TV4-soffan var skådespelaren och artisten Nassim al Fakir och bloggaren och frilansskribenten Lisa Magnusson, som för övrigt tillhör de mest aktiva och populära svenska twittrarna just nu.

Det är tydligt att man från TV4:s sida hade ambitionen att koppla ihop morgonens sändning med flödet på Twitter. Hashtaggen #nymo annonserades tydligt i ord och bild och programledaren Hans Fahlén gjorde en del försök att få höra vad som skrivs i ”det digitala nyhetsflödet”, som han uttryckte sig i klippet ovan. Tyvärr var Nassim och Lisa mer intresserade att diskutera Saab-ledningens avhopp.

Varför Nassim inte använde sitt eget twitterkonto, utan det tillfälliga Sommargast_2 har jag ingen aning om. Tillfälliga twitterkonton är överhuvudtaget problematiska, eftersom de flesta följare knappt hinner hitta dem och börja följa dem innan innan kontona blivit inaktiva och överges. Nassim gjorde några tappra försök att twittra, men lade ner redan efter en timme.

Mina föräntningar på Lisa Magnusson var desto högre, med hennes bakgrund som aktiv profil inom sociala medier. Tyvärr präglades inte hennes flöde av något större intresse för de diskussioner som togs upp i programmet och i #nymo-taggen. Jag har samlat samtliga konversationer under sändningen här, och de berör mest programrubriker och glada tillrop från kompisar på Twitter.

Medan diskussionens vågor gick höga på Twitter över dagens ämnen i Nyhetsmorgon – lämpligheten i att intervjua 5-åringar om påstådd övervikt, cannabislegalisering och censur av Fotografiskas bilder på Facebook – gick tv-tittarna miste om samtliga inspel från #nymo-taggen. Därför fick de aldrig veta att det var TV4 som bett mamman ta med den lilla tjejen till studion och att hon dessförinnan varit lyckligt ovetande om Folksams (och omgivningens?) syn på fetma. Låt oss hoppas att denna mediemedverkan inte gjorde alltför djupt intryck på hennes självbild och föreställningsvärld.

Twittrarna i soffan missade också att ta upp Micke Kazarnowiczs berättelse om hur hans personliga Facebook-konto spärrades, på grund av att han publicerat lättklädda bilder på sin arbetsgivares, underklädesföretaget(!) Björn Borg, fanpage på Facebook! Micke var också den som kom på den geniala idén att själv censurera de borttagna bilderna med Facebook-loggan, något som Fotografiskas Per Broman tack och lov hade koll på.

Några som utnyttjade möjligheten till utökad diskussion via Twitter var däremot gästerna som inbjudits till soffan att diskutera cannabislegalisering; Alfred Askeljung och Aron Modig. Direkt när de lämnat studion plockade de upp den pågående diskussionen i twitterflödet. Alfred kommenterade även de mer humoristiska inslagen.

http://twitter.com/#!/alfredaskeljung/status/85599142587547649

Det är tydligt att sociala medier kräver ett helt nytt sätt att tänka kring medier och kommunikation. Som jag beskrivit i tidigare inlägg gäller inte samma logik i de digitala forumen som i de traditionella mediekanalerna. Kanske behöver mediehusen människor som ”tänker från scratch” och utgår från hur den sociala verkligheten ser ut på nätet, snarare än egna ambitioner att ”förmedla nyheter till massorna”?

Jag har blivit utlovad en fika med Nyhetsmorgons producent Carina Nording och hennes kollegor efter semestrarna. Det ska bli jättekul att fortsätta diskussionen kring hur traditionell journalistik kan förenas med digital interaktivitet med dem.

Just nu hoppas jag på att SVT lyckas bättre i sitt försök att koppla samman Allsång på Skansen med Twitter via Guldsoffan. Premiär ikväll klockan 20 på Skansen, SVT1, svt.se och #allsang! 🙂

Tidigare inlägg i ämnet:

Twitter bortom topplistorna

Krocken mellan gammal logik och nya medier

Känsliga kändisar skulle tjäna på lite självdistans

6 reaktioner på ”Sociala medier förutsätter ett visst mått av interaktivitet

 1. For real, var din storifylänk en sammanfattning av alla tweets? det kan det väl inte vara. Din diskussion om femåringen var tex inte med där. (förresten, kan du inte installera disqus i kommentarerna? Så mkt enklare att kommentera och få mejl om när du svarar då)

  • Tack Emanuel, för en journalistiskt knivskarp faktakoll! 🙂

   Jag borde ha förtydligat: I min Storify har jag samlat alla tweets som Lisa skrev under sändningen (och lagt till de tweets från andra twittrare som hon kommenterat, för sammanhangets skull).

   Mig veterligt kommenterade varken Lisa eller Nassim vad som skrevs i #nymo-taggen under hela morgonen, men jag kan ha missat någon minut här och där.

   Mårten Andersson, som var gårdagens gäst i studion tillsammans med Sakine Madon, var betydligt mer engagerad i twitterflödet och hann med både att twittra och förmedla delar av diskussionen i flödet till tv-publiken.

   Sakine däremot, som ju annars är en mycket uppskattad twittrare, missade helt att hon var i studion för att twittra. Ett märkligt fenomen.

   Jag tror att mitt engagemang i den här frågan främst handlar om hur de som får tillfälle att bidra till att överbrygga den digitala klyftan, t ex genom att presentera Twitter i mainstream-media, utnyttjar den maktpositionen.

   Min teori hittills är att ju mer intresserad man är av andra människor och deras behov av att kommunicera med varann, desto intressantare blir man som sociala medier-person.

   Angående Disqus, så har jag gjort det enkelt för mig och kör på en wordpress.com-hostad blogg just nu! 🙂 Kanske börjar jag pilla med en egen installation till hösten och då känns Disqus såklart som ett intressant alternativ till vanliga statiska kommentarer. Gillar framför allt möjligheten att koppla sina Disqus-kommentarer till Twitter, så att avståndet mellan bloggkommentarer och twitterdisskussioner minskar något.

   Kul att du hittade hit!

   PEACE

 2. Fast jag skulle säga att Disqus är ett dåligt verktyg om man vill överbrygga den digitala klyftan.
  1. Den hänger sig alltid i ie (mainstreamwebbläsare still) och
  2. de som använder disqus är fortf till största delen nördar och early adopters.

  D vs vilka vill du ha kommentarer från?

  • He he… Nu kan man ju skriva kommentarer i Disqus utan att fördenskull ha ett eget Disqus-konto (även om de blir lika löskopplade som ”vanliga” bloggkommentarer). 🙂

   Det jag uppskattar med WordPress.com:s kommentarer är att man kan välja att logga in som Gäst, WordPress-användare eller med Twitter och Facebook. Önskar bara att de hade en ”auto-tweet”-funktion som man kunde slå på för alla kommentarer, ungefär som Martin Edenström gör på mkse.com.

Kommentarer inaktiverade.