Nu kan man skicka e-post till och från Facebook

Idag fick jag tillgång till möjligheten att skicka e-post till och från Facebook-konton, som lanserades redan för ett halvår sedan i USA. Tydligen sker denna aktivering stegvis till några Facebook-användare i taget.

Man får själv gå in på sitt Facebook-konto och göra anspråk på sin nya adress. Har du redan valt ett användarnamn, kan du enkelt välja samma namn på ditt e-postkonto.

Självklart skickade jag det första test-meddelandet till min egen Gmail-adress:

Gränssnittet är det enklast tänkbara. Ämnesraden är skippad och genereras automatiskt på engelska: ”Conversation with…”. Det går bra att bifoga filer eller bild/videoklipp tagna med datorns webbkamera. I meddelandeformuläret finns även möjlighet att skicka en SMS-notifiering till mottagaren. Jag har dock inte fått detta att fungera.

E-post som skickas till och från Facebook-vänner hamnar bland övriga Facebook-meddelanden, medan e-post till övriga visas under ”Andra meddelanden” tillsammans med meddelanden från de grupper man tillhör och sidor man ”gillar”.

Det första intrycket är att Facebook har satsat på en riktigt avskalad e-posttjänst, som främst fungerar som ett komplement till den ordinarie e-posten (där Gmail framstår som överlägsen alla konkurrenter enligt min uppfattning). Det ska dock bli spännande att se vilken spridning detta får bland gemene man. Kanske har Facebook hittat en ny nisch för e-postkommunikation i området mellan ”vanliga” Facebook-meddelanden och traditionell e-post?