Låtar som är lika

Ofta när jag trallar på en låt, brukar Britta komma på en låt som påminner om min, en melodislinga, textrad eller annat tema… och omedelbart börja sjunga på densamma. Hon är vad man skulle kunna kalla en Natural Born DJ.

Om det är något jag saknar på Spotify är det just tillgång till all fantastisk metadata som deras mest entusiastiska användare besitter. När jag lyssnar på en låt vill jag snabbt kunna lista alla samplingar som används eller har plockats från just det spåret, besläktade melodier, harmonier och textrader, fler låtar inspelade i samma studio, med samma producent, samma Rhodes-piano etc, etc…

I väntan på den ultimata musiktjänsten, tänkte jag be er hjälpa mej att crowdsourca fram en spellista med låtar som liknar varandra. Det behöver inte röra sig om direkta låtstölder, men det ska finnas en hörbar likhet mellan låtarna – ett gemensamt riff, tema, sampling etc. Jag har lagt upp några låtar som exempel på hur jag menar.

Listan finns här. Öppna den i Spotify och lägg till dina egna fynd! Kul va?

Uppdatering: Johan Stag har naturligtvis redan samlat en imponerande lista med 80 låtar som liknar varandra. Härligt!

Om du hellre samlar på låtar med temat maskiner (låtar – inte artistnamn, alltså), kan du göra det i den här listan: Maskiner 🙂

Tyvärr hittade jag inte den populära gospellåten ”Take a little time” på Spotify, en av de många ”kristna låtar” vi sjöng i kyrkan och som jag trodde var ett verk av sångaren och kompositören Andrae Crouch ända tills jag började lyssna på ”världslig musik” och begrep att det var The Delfonics som stod för originalet. 🙂

;

En reaktion på ”Låtar som är lika

  1. Märkligt att man måste gå in i Spotify. Minst sagt begränsande! Men det är ju ditt val. Och jag väljer också – att inte logga in i Spotify för att hitta listan med snarlika låtar. Ha det gott!

Kommentarer inaktiverade.