Apple-fundamentalisterna

Häromdagen skrev Per Olof Arnäs ett mycket bra inlägg om fundamentalism, med en blinkning till den alltmer utbredda hyllningskören för Steve Jobs och hans teknikprodukter:

All fundamentalism är av ondo. Utan undantag. Fundamentalister finns i alla länder, i alla kulturer, i alla samhällsskikt.
Detta är vad som händer när man slutar observera sin omvärld med kritiska glasögon och ignorerar den information som inte passar in i världsbilden. I vår vardag gör vi detta hela tiden. Jag har till exempel, som nybliven sektmedlem, en tendens att förlåta fel och brister i Appleprodukter. Våra barn och andras ungar. Vårt företag och konkurrenterna. Ni fattar. Inte fundamentalism, men en liten, liten distorsion av fakta för att jämka med vår – redan förutfattade – världsbild.

Även jag har humor, men blir lite illa berörd när jag hör iPappornas hetsiga kommentarer i följande ”barn testar iPad”-filmer, som Piratförlaget twittrade om nyligen:


Länk till filmen ”iPad vs. a 5-Year-Old”

Varför inte bara låta barnen leka loss och upptäcka teknikens under på egen hand?
Att Jocke Jardenberg blir glad som ett barn när han demar sin iPad och skyller dess brister på att det saknas ”snygga fallbacklösningar” och ”iPad-anpassning” av apparna är ju däremot rätt gulligt. 🙂

Tacka vetja iRis, som älskar ”sin” iPhone:

2 reaktioner på ”Apple-fundamentalisterna

 1. Jag anser inte det är en brist att man aktivt valt bort flash för att driva utvecklingen i positiv riktning. HTML5 är modellen, och jag anser att alla vettiga publicister snarast bör ansluta till det.

  En värld utan flash är en bättre värld 😉

 2. Tack för kommentaren, Jocke!

  Jag ifrågasätter varken Apples vilja eller förmåga att ”driva utvecklingen” – de har ju onekligen befäst sin position på mobilmarknaden och fått utvecklare världen över att lägga ett oändligt antal utvecklingstimmar på specialappar för deras plattform.

  Det jag ifrågasätter är såklart Apples strategi för världsherravälde genom instängning – något som går helt stick i stäv med den tanke som finns bakom öppen källkod och creative commons som lovordas i så många andra sammanhang.

  Kommentera gärna de nya villkoren för iPhone-utvecklare, som tycks skrivna enbart för att utestänga utveckling på andra plattformar än Apples egna. http://bit.ly/bsdC5k

  PEACE

Kommentarer inaktiverade.