Maten skriker

grisar_447199b

Lagom till årets grillsäsong väcks åter debatten om villkoren för de verkliga köttproducenterna – djuren inom köttbranschen. Knappt har vi hunnit glömma rapporterna om hur grisar kokas levande, förrän nya avslöjanden visar hur illa deras tillvaro ter sig innan de hamnar på våra tallrikar.

Förutom att köttindustrin utgör ett av de största klimathoten, leder en alltjämt ökande köttkonsumtion med ständigt pressade priser till att djur avlas fram under allt vidrigare förhållanden.

SR:s reportage från en dansk uppfödare gjorde många upprörda, och nu visar det sig att även svenska grisar far illa inom köttindustrin.

Att ge grisarna en dräglig tillvaro innan de avlivas kostar pengar. Frågan är om köttkonsumenten är villig att betala för detta?

Christopher Frimans rapport från ett par svenska och danska uppfödare (kan även läsas i senaste numret av Magasinet Filter) dras slutsatsen att grisarnas väl och ve inte nödvändigt påverkar smaken på köttet. Det verkar som att marknadskrafterna snarare bidrar till än stävjar djurens lidande inom köttindustrin.

Medan uppfödaren Per Karlsson ser grisarna som ”maskiner”, uttrycker Rolf Axel Nordström på Ängavallen att

– Vi har redan i dag en alldeles för hög köttkonsumtion. Om alla bara åt en tredjedel så mycket kött skulle vi kanske ha råd att betala bättre för det.

Så långt uppfödningen. Innan djuren blir mat, måste de såklart avlivas och styckas. Erik Lindegrens fotoutställning Walls of Glass ger en viktig inblick i den processen.

Allt som krävs för att ondskan ska triumfera är de godas tystnad
Edmund Burke

Beställ gärna ett gratis vegetariskt startpaket från Djurens rätt, som ett första steg i rätt riktning.

2 reaktioner på ”Maten skriker

  1. ICA kvalitetsansvarige Johanna Steirnstedt försvarar i dag den Danska grisindustrin och säger att ICA inte tänker sluta sälja fläsk från
    Danmark.
    Ring till henne och tala om vad du tycker!!!
    073 765 13 61
    08 561 501 24

Kommentarer inaktiverade.