Mediet som mål eller medel?

I senaste numret av det utmärkta magasinet Filter, säger sig chefredaktören Mattias Göransson vara ”ointresserad av diskussionen om papperstidningen kontra webben”. Pappersformatet utgör det hittills effektivaste sättet att ”förmedla Filters innehåll på”. Markeringarna har jag gjort för att underlätta för er som tycker det är bökigt att läsa inscannad text.

Filter i vätskeform?

Göransson ser alltså Filter som en ”förmedlare av innehåll”, och vi är många som tycker att de lyckas alldeles utmärkt i detta. Frågan är vad som händer med alla tankar, känslor och reaktioner som deras texter väcker hos läsarna? Det faktum att jag tvingas klämma in tidningen i scannern för att (upphovsrättsvidrigt?) återge Göranssons text tyder väl på svårigheterna att diskutera ett innehåll som endast förekommer i tryck? Sofia Mirjamsdotter tar upp ett ännu roligare exempel på detta i SSBD-bloggen.

I en mejlintervju gjord av David Hylander tidigare i år, antyder Göransson en viss öppning mot en ”kompletterande” webbnärvaro, men understryker även här att den sorts innehåll som Filter förmedlar gör sig bäst på papper.

Kal Ström skänker i kommentarsfältet på SSBD bort ett eminent utkast till just en sådan ”kompletterande” webbstrategi som Göransson efterlyser – en förlängning av pappersartiklarna som tillvaratar de möjligheter till reaktion och tankeutbyte som Nätet erbjuder. Hur svårt kan det va?

Uppdatering: Glömde tipsa om att alla som tecknar en prenumeration (6 nr, 349:-) får två fribiljetter till Bokmässan i Göteborg i september.

Uppdatering 2: Idag (26 maj 2009)  meddelar Fredric Karén på SVD.se-bloggen att SvD inleder ett samarbete, där de kommer att publicera nya och gamla Filter-artiklar. Låter som ett ett smart drag av Filter, som får gratis marknadsföring, samtidigt som Svenskan får del av deras mer djuplodande reportage.