They’re selling Jesus again

Love MeLivets Ord-predikanten Stefan Edefors lurar skjortan av folk med en affärsverksamhet som enligt DN och UNT närmast liknar ett pyramidspel. De som befinner sig i toppen berikar sig på dem som är i botten i gammal ”hederlig” kapitalistisk anda.

Man kan ju fråga sig om inte löftena om frälsning och handpåläggning som sägs bota allt från halsinfektioner och synfel till ischias och cancer är mer upprörande än den tveksamma affärsverksamheten?

Båda verksamheterna verkar bygga på en och samma princip: Snacka brallorna av så många du kan, värva nya medlemmar och skicka pengarna uppåt. Tydligen krävs inte särskilt avancerad retorik för att slå mynt av naiva, omdömeslösa eller desperata människors längtan efter snabb och effektiv lindring. Med framgången kommer fartblindheten och (själv)bedrägeriet eskalerar.

Det är förmodligen ingen slump att även finansskojarna i Acme Associates hade kopplingar till samma församling i Uppsala.

Enligt sociologen Max Weber har den västerländska kapitalismen mycket att tacka den protestantiska arbetsmoralen för sin framväxt. Tyvärr verkar de båda trossystemen ha mer gemensamt än så.

Vem kan i ärlighetens namn skilja på Runar Søgaard
och Johan Staël von Holstein?

7 reaktioner på ”They’re selling Jesus again

 1. Vill bara påpeka några fel i det du skriver.
  Stefan Edefors är inte en predikant från livets ord, han är endast medlem i livets ord och uppenbarligen predikar han ibland, dvs han har inte ngt mandat från livets ord att predika, dvs det han predikar och gör är hans ensak.
  Och om han lurar pengar av folk är en sak som står kvar att bevisas, vad som är sant är att journalisten johannes nesser påstår att han gör det och stefan dementerar, ord står mot ord.
  ”- Utifrån de uppgifter jag har nu bedömer jag att detta är ett oseriöst företag, säger Cecilia Hurtig, jurist på Konsumentverket till UNT.”
  dvs cecilia svarar diplomatiskt för om det framkommer nya uppgifter som motsäger det som journalisten påstår så kan hon ändra sig, inget är bevisat ännu.

 2. Tack för din kommentar Mattias. Tyvärr tycker jag att du ägnar dig åt hårklyverier. Från mitt perspektiv är det tämligen ointressant om Stefan Edefors fått sitt ”mandat” att predika från den församling han är medlem i, eller direkt från Gud Fader.

  Min poäng var snarare att påpeka de uppenbara likheterna mellan saluförandet av under och mirakler och de tveksamma affärsmodeller som Stefan Edefors företag representerar.

  Med Knutbydebatten i färskt minne känns det trist att Livets Ords sympatisörer ännu inte lärt sig att föra en självkritisk debatt kring sakfrågan utan fortsätter att ropa ”jag känner inte den mannen” så fort någon i deras närhet ifrågasätts.

 3. tja i pyramidspel finns det ju ändå en viss chans att tjäna några pengar, det kan man inte säga om tionde, eller gåvor och offer eller vad det kallas nuförtiden *moahaha*

 4. Tja, finns det ingen annan väg så kan jag tänka mig guds väg. Fast i USA är gåvor och offer avdragsgillt så det kanske är bästa platsen att starta sin verksamhet?

 5. Anna: Herrens vägar äro outgrundliga. Live rich, or die tryin, säger jag bara.

  mymlan: Din ödmjukt generade återfunne vän hälsar dig välkommen hit! Jag har ännu inte bestämt mej för om jag ska börja blogga ”på riktigt”. Vänligen betrakta detta som ett svajigt experiment.

Kommentarer inaktiverade.